top of page

Het belang van rust

Waar we voorheen ons hart ophaalde met een welverdiende vakantie, lijken we nu niet meer tot rust te kunnen komen. Je kent het wel, je komt aan op je bestemming en pas na 2 weken kom je weer een beetje bij jezelf. En dan moet je alweer bijna naar huis. Terug naar het 'gewone' leven waar de klok dreigend tikt terwijl je probeert de kinderen op tijd naar school te brengen, met een halve boterham vastgeklemd tussen je tanden haal je net je trein, op naar de dealines, targets en taken die nooit af lijken te komen. Om later weer het zelfde riedeltje te herhalen on your way home. Even snel.... Alles. We hollen onszelf voorbij en gaandeweg zetten we steeds vaker bij de huisarts, de fysio, de masseur, de psych, de voedingsdeskundige etc etc.

Herken je jezelf in bovenstaande? Steeds meer mensen ervaren de druk van alledag. Het altijd op 'AAN' staan. Sinds de komst van internet en de mobiele telefoon is er zoveel veranderd. De zapcultuur waar 20 jaar geleden voor gewaarschuwd werd is realiteit. We hebben het geduld niet meer. Zoals we ons op internet gedragen, zo is de realiteit geworden. We denderen door, gedachtes lijken 100 km per uur te gaan.

Nooit was rust zo belangrijk als vandaag de dag. In Amerika schieten meditatie centra als paddestoelen uit te grond. We hebben behoefte aan een STOP bord die ons dwingt even op 'uit' te kunnen staan.

De tijd is nu om anders met onszelf om te gaan. Rust priororiteit nummer 1 te maken. Hoe anders kan het dat een boek als Hygge op de besteseller lijst staat. We snakken naar kneuterigheid, naar goede gesprekken met vrienden bij haardvuur. Naar warmte, liefde en aandacht. Naar rust!

Onlangs verscheen er een artikel dat adviseerde om vaker en korter op vakantie te gaan. Dat is een mooi begin. Maar hoe mooi zou het zijn als we onszelf prioriteit nummer 1 maken. We zijn meestal bezig met bereikbaar zijn, direct antwoorden klaar hebben, presteren, mooie spullen, die trui, dat kapsel, die auto, dat huis etc etc.

Dat doen we voor anderen......

Zet jezelf eens echt op de eerste plaats. Dat kan alleen door bewust te leven. Je ziet de doordenderende trein wel, je ziet ook jouw rol daarin. Je ziet jezelf. Jij, alleen jij, kan dat bord STOP omhoog houden. Stop, adem naar je onderbuik, hoe voel je je? Hoe gaat het met je? Adem door. Komen er emoties omhoog? Laat die er zijn. Kijk ernaar. Geef jezelf die liefdevolle aandacht die je normaal aan vrienden en familie geeft. VOEL. Al is het maar 30 seconden. En dender daarna weer door, zonder jezelf uit het oog te verliezen. Je kunt ook heel druk zijn zonder jezelf op te jagen, simpelweg door mini pauzes in te lassen van 30 seconden waarin je stopt, ademt en voelt. Jij beslist wanneer je op AAN en op UIT staat. Ieder moment van de dag. Take a pauze to nuture & love yourself, zo vaak als je wilt.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
bottom of page